Δημοσιεύτηκε από ,
03/04/2012 - 4:00pm

Συνέχεια από το μέρος 1ο, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και γιατί μας απασχολούν

Για τη γήρανση του δέρματος καθώς και για ορισμένες ασθένειες, υπεύθυνες είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι οργανικά μόρια τα οποία είναι πολύ ασταθή, συνδέονται με άλλα μόρια καταστρέφοντας την υγεία τους και η περαιτέρω συνέχιση αυτής της διαδικασίας είναι επιζήμια.

Ας δούμε λίγο πως σχηματίζονται. Σε ένα μόριο τα άτομα συνδέονται μεταξύ τους μέσω της ανταλλαγής ηλεκτρονίων με άλλα άτομα. Όταν ο αδύναμος δεσμός τους χωρίσει, τότε σχηματίζονται οι ελεύθερες ρίζες.

Μία ελεύθερη ρίζα είναι ένα μόριο με ένα ηλεκτρόνιο που της λείπει. Επειδή όπως προανέφερα οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ ασταθείς, θα επιτεθούν αμέσως στο πλησιέστερο σταθερό μόριο για να του κλέψουν τα ηλεκτρόνια που τους λείπουν. Αυτό οδηγεί σε μία αλυσιδωτή αντίδραση παραγωγής νέων ελεύθερων ριζών, λεγόμενη ως οξείδωση.

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται όταν το σώμα μας διασπά την τροφή μας ή από έκθεση σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μια οικογένεια θρεπτικών ουσιών που αποδεδειγμένα προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις συνέπειες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Καθώς οι ελεύθερες ρίζες έχουν έλλειψη ηλεκτρονίων, οι ενώσεις (αντιοξειδωτικά) που απαιτούνται μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες δωρίζοντας σε αυτές τα ηλεκτρόνιά τους, αλλά οι ίδιες οι ενώσεις δε θα γίνουν ποτέ ελεύθερες ρίζες κατά τη διαδικασία αυτή, λόγω του ό,τι έχουν πολύ σταθερή μορφή.  Με αυτόν τον τρόπο σταματά η αλυσιδωτή αντίδραση των ελεύθερων ριζών.

Τα αντιοξειδωτικά μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε ακίνδυνα προϊόντα που αποβάλλονται από τον οργανισμό πριν προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά σε αυτόν. Έτσι θα λέγαμε πως λειτουργούν σαν οδοκαθαριστές συμβάλλοντας στην πρόληψη των κυττάρων και βλάβης των ιστών. Τα αντιοξειδωτικά λοιπόν είναι σημαντικά ώστε να περιορίζεται η οξείδωση, αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι εμποδίζεται τελείως ή οριστικά.

Τα αντιοξειδωτικά επίσης μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλάβες του DNA που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορούν να υποθάλπουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Ο Δρ. Μπρους Αμις, Βιοχημικός, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου του Κέντρου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλευ, ισχυρίζεται «Αν δεν λαμβάνετε αρκετά αντιοξειδωτικά είναι το ίδιο σαν να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε ακτινοβολία».

Μέρος 3ο, διάβασε για τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου