Δημοσιεύτηκε από ,
11/11/2012 - 10:00pm

Αρχίζοντας, ας κάνουμε δύο μικρές παραδοχές,

Πρώτα ας χωρίσουμε τον έρωτα σε δύο υποκατηγορίες.
Α -> Σεξουαλική έλξη
Β -> Οικειότητα, δέσιμο, εμπιστοσύνη

Και η δεύτερη παραδοχή είναι ότι μια σεξουαλική σχέση χρειάζεται και τα δύο. Εκτός αν αυτή η σχέση αρχίζει στο club και τελειώνει στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου (κακίες...).

Φυσικά ναρκωτικά

Παλιά άκουγα για κάτι πράγματα που λέγονται “ορμόνες” και μου έδιναν όλοι την εντύπωση ότι πρόκειται για περίεργες ουσίες που εισχωρούν στο μυαλό σου και σε κάνουν να συμπεριφέρεσαι παράλογα και βίαια. Κάτι παρόμοιο με την τίγρη τη στιγμή που γραπώνει την αντιλόπη...

Μετά διαπίστωσα ότι οι ορμόνες είναι βασικές ουσίες για την ύπαρξη μας και πως η τίγρης απλά πεινάει. Και πάνω απ’ όλα, μην παίρνεις ποτέ την γιαγιά σου σοβαρά όταν μιλάει για sex...

Στο παρόν άρθρο θα περιοριστούμε στην ωκυτοκίνη(Oxytocin) η οποία ευθύνεται περισσότερο για την οικειότητα και το δέσιμο, αλλά και σε κάποιο βαθμό για την σεξουαλική επιθυμία.

Γενικά η ωκυτοκίνη δεν αποτελεί “ερωτική” ορμόνη. Μάλιστα η ανακάλυψή της προέρχεται από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα παράγει ωκυτοκίνη κατά την γέννα και τον θηλασμό. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι και ο πατέρας παράγει ωκυτοκίνη καθώς έρχεται σε επαφή με το παιδί του.

Τελικά βρέθηκε ότι η ωκυτοκίνη παράγεται και μεταξύ των δύο φύλων όταν αγκαλιάζονται, κοιτούν ο ένας τον άλλο στα μάτια παρατεταμένα, κάνουν sex ή ακόμα καλύτερα, όταν κάνουν και τα τρία πράγματα την ίδια στιγμή :)

Ωκυτοκίνη και χαρακτηριστικά γνωρίσματα

Η ωκυτοκίνη ονομάζεται αλλιώς η “ορμόνη της αγάπης” οπότε είναι ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν πολύ άβολα όταν τους λες ότι τα συναισθήματα τους δεν είναι τίποτα παραπάνω από χημικές ενώσεις και ηλεκτρικά σήματα. Αλλά δεν φταίω εγώ που δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.

Η ωκυτοκίνη, στον ερωτικό τομέα, είναι υπεύθυνη για το μακροπρόθεσμο δέσιμο ή αλλιώς την συντροφική αγάπη. Δημιουργεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης και προστατευτικότητας. Και αυξάνει την οικειότητα.

 

Γιατί η ωκυτοκίνη είναι καλύτερη από την κοκαίνη

Πρώτα από όλα γιατί είναι εντελώς τσάμπα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξεις τον άνθρωπο που σου προκαλεί την παραγωγή της και ΜΠΑΜ! Εντελώς τσάμπα!

Λειτουργεί ως παυσίπονο.
Ξέχνα το διπλό αναβράζον με την άθλια γεύση. Απλά αγκάλιασε τον σύντροφο σου, που ενδεχομένως να έχει πιο ωραία γεύση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραγωγή ωκυτοκίνης μειώνει το σωματικό πόνο και το άγχος, που είναι ο ψυχικός πόνος.

Μειώνει τις κοινωνικές φοβίες.

Σου ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και την επιθυμία για κοινωνικές επαφές. Πιο απλά, σε βγάζει από το καβούκι σου! Εδώ υπάρχει κάτι πολύ ωραίο από βιολογικής άποψης. Είναι πολύ βασικό για την ευημερία του είδους μας να “ζευγαρώνουμε” με μη συγγενικά πρόσωπα. Έτσι έρχεται η ωκυτοκίνη και μας κάνει κοινωνικά δεκτικούς προς άγνωστα άτομα του αντίθετου φύλου.

Κάνει πιο ωραίο το sex.
Το αίσθημα εμπιστοσύνης που προκαλεί, βοηθάει στο να έρθει ο οργασμός! Ειδικά στις γυναίκες. Έχει φανεί ότι για να έρθει σε οργασμό μια γυναίκα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τον φόβο, η αμυγδαλή.

Σε κρατάει σε φόρμα.
Αυτό και αν είναι απρόσμενα θετικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραγωγή ωκυτοκίνης βοηθάει στο μεταβολισμό. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης.

Και το πιο βασικό.
Υπάρχει περίπτωση, αν είσαι τυχερός να σε βοηθήσει να βρεις τον άνθρωπο σου :)

 

Πηγές:

Find me on and twitter

Σχόλια

Μου κατέριψες μύθους, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ το άρθρο σου και ο τρόπος που προσέγγισες το θέμα! Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο. Μόνο σε παρακαλώ... μη μου γκρεμίσεις κι άλλα "όνειρα"!

Προσθήκη νέου σχολίου