Δημοσιεύτηκε από ,
30/12/2013 - 10:00pm

Ο ψυχικός πόνος αν και δεν μπορεί να μετρηθεί ή να αξιολογηθεί άμεσα, όπως όλοι ξέρουμε, είναι κάτι πολύ αληθινό. Κοιτώντας κάποιον που μόλις γλίστρησε και έπεσε χτυπώντας την μέση του, μπορούμε να μαντέψουμε την ένταση του πόνου που νιώθει. Από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούμε το μέγεθος του ψυχικού πόνου που νιώθει επειδή δεν μπορεί π.χ. να ξανά παίξει μπάσκετ για ένα χρόνο.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε είναι σχετικά απλός. Ενώ ο σωματικός πόνος βασίζεται πάνω σε όργανα και αισθητήρες του σώματος μας, ο ψυχικός πόνος και η αντίληψη του βασίζεται στην προσωπικότητα του καθενός που περιλαμβάνει άπειρες παραμέτρους και είναι πολύ δύσκολο να την ορίσεις.

Ή μήπως όχι...

Ψυχικό πόνο βιώνουμε όλοι καθημερινά. Από πολύ απλά πράγματα όπως το να κάνεις διαίτα και οι φίλοι σου να τρώνε γύρους μπροστά σου...μέχρι να αλλάξει ομάδα ο κολλητός σου από το σχολείο... δραμματικό γεγονός!

Έτσι, ενώ είναι πολύ δύσκολο να περιγράψουμε το σύνολο των συναισθημάτων μας και την ένταση του πόνου που νιώθουμε, κάποιο άλλο άτομο δεν έχει δυσκολία στο να αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε σε ψυχικό πόνο.

Τώρα λόγω του ότι, όπως είπαμε, έχουμε διαφορετική προσωπικότητα, αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον ψυχικό πόνο ο καθένας διαφορετικά. Π.χ. Αν πας σε ένα παιδάκι στην Σομαλία και του πεις ότι προσπαθείς να χάσεις 5 κιλά τους τελευταίους 2 μήνες, δεν θα μπορέσει να κατανοήσει την πρόταση σου.

So you are telling me...

Δηλαδή, δεν θα μπορέσει να καταλάβει το μέγεθος του ψυχικού σου πόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι στη Σομαλία δεν νιώθουν ψυχικό πόνο, αλλά η προσωπικότητα του μέσου ατόμου εκεί διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη αντιλαμβάνονται γιατί εσύ πεινάς ενώ το ψυγείο σου είναι γεμάτο.

Αρκεί να μην είσαι ψυχοπαθής

Όμως υπάρχει ένα είδος ψυχικού πόνου που συμφωνούμε οι περισσότεροι άνθρωποι για την αιτία της εμφάνισης του. Και αυτός είναι πόνος της κοινωνικής απομόνωσης.

Λέω, αρκεί να μην είσαι ψυχοπαθής, γιατί όντας ψυχοπαθής ζεις συναισθηματικά απομονωμένος έτσι και αλλιώς.

Όλη η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από τότε που ήμασταν πίθηκοι και πολύ πιο πριν, βασίζεται στην εξέλιξη μέσα από την κοινωνία. Οι συναισθηματικοί δεσμοί που αναπτύσουμε μεταξύ μας έχουν σαν άμεσο σκοπό την διευκόλυνση μας στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Για αυτό το λόγο σχηματίζουμε ομάδες, πόλεις, χώρες κτλ. Γιατί με την υποστήριξη των γύρω μας γινόμαστε πιο δυνατοί.

Lions

 

Τι γίνεται όμως αν χάσουμε αυτή την υποστήριξη

Όλοι ξέρουμε το συναίσθημα...

Broken heart

Το γενονός ότι η λιονταρίνα χρειάζεται τον λιονταρίνο της και αντίστροφα έχει να κάνει με το βαθύτερο συναίσθημα της ασφάλειας που προκύπτει από την συνύπαρξη τους. Η λιονταρίνα, όντας πιο γρήγορη, κυνηγάει και φέρνει αντιλόπες στο τραπέζι και ο λιονταρίνος, όντας πιο δυνατός, προστατεύει την λιονταρίνα και τα λιονταράκια από τους εξωτερικούς παράγοντες.

Αν η λιονταρίνα χάσει τώρα τον λιονταρίνο της, για οποιοδήποτε λόγο, θα νιώσει τον ψυχικό πόνο της κοινωνικής απομόνωσης και θα "σπάσει η καρδιά" της, ας είναι και "λεοντόκαρδη" :)

Βέβαια, σαν γυναίκα και αυτή, θα βρει κάποιον άλλο λιονταρίνο και θα τα φτιάξει μαζί του. Ωχ...θα νευριάσω πολλές αναγνώστριες! Ένα αστείο έκανα και εγώ σαν γουρούνι άντρας που είμαι! Μην το κάνουμε θέμα...

Στα χαρτιά τι γίνεται

Σε έρευνες που έχουν γίνει σε πιθήκους, χωρίζοντας τους από το έτερον ήμισυ, φάνηκε ότι ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και κατεβαίνουν τα επίπεδα νορεπινεφρίνης, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένο άγχος. Και αυτό δημιουργεί την εντύπωση σωματικού πόνου, κάτι που φάνηκε και από τις αντιδράσεις των ζώων που στην κυριολεξία κλαίγανε.

Η θεραπεία

Δυστυχώς ή ευτυχώς η θεραπεία είναι απλή...Είναι να βρεις ένα άλλο λιονταρίνο ή λιονταρίνα, αναλόγως τις προτιμήσεις σου.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πολύπλοκο τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη προσωπικότητα, αυτό είναι πολύ δύσκολο και δεν γίνεται άμεσα. Το βασικό όμως είναι να μην απομονωθείς και να προσπαθήσεις να βρίσκεσαι κοντά σε φίλους και οικογένεια όσο μπορείς. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο και να μην σε γεμίζει τίποτα αυτή την στιγμή αλλά εκ του αποτελέσματος θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

Και πιθανότατα κάποια στιγμή θα βρεις την λιονταρίνα σου ή τον λιονταρίνο που θα είναι ο αληθινός καθρέφτης των συναισθημάτων σου :)

Δεν είναι μόνο η επιστήμη

Αν και είμαι άνθρωπος της επιστήμης και πιστεύω ότι όλα έχουν ή θα έχουν μια μαθηματική θεωρία που τα εξηγεί. Ό,τι έχει να κάνει με την αγάπη εκφράζεται, προς το παρόν, καλύτερα μέσω της τέχνης. Παράθεση στοίχων από το "Δεν μπορώ" του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Είσαι το άγγιγμα του ανέμου

που μου ξαφνιάζει το κορμί

Δεν σε χόρτασα ποτέ μου

όλα ήταν μια στιγμή

 

Τώρα ξεκόλλα, άσε κάτω το κινητό και μίλα στον άνθρωπο που κάθεται απέναντι σου!


 

Πηγές:

Find me on and twitter

Προσθήκη νέου σχολίου