Δημοσιεύτηκε από ,
20/12/2020 - 8:00pm

Πρόκειται για πολύ θρεπτικό πρωινό ή σνακ, που δημιουργεί για αρκετές ώρες κορεσμό, προσφέροντάς μας βιταμίνες, μονοακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνη.

Είναι ξεκάθαρο όμως, πως όλα τα ήδη γκρανόλα δεν μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο, ούτε γίνονται πάντα με υγιεινές προθέσεις. Πολύ συχνά, ιδιαίτερα τα είδη του εμπορείου, είναι φορτωμένα με τεχνητά σάκχαρα, ενισχυτικά και γλυκαντικά. Αυτό δεν είναι γκρανόλα, ή τουλάχιστον δεν είναι η φιλοσοφία της γκρανόλα. Και αυτός είναι ο λόγος που η παραγωγή σπιτικής γκρανόλα είναι η καλύτερη ιδέα από ποτέ.

Αυτή είναι μια εύκολη συνταγή για γκρανόλα, πεντανόστιμη και πάρα πολύ θρεπτική! Είναι μαγειρεμένη με αγνά υλικά και συστατικά και η ελάχιστη γλύκα της οφείλεται σε πραγματικό μέλι.  Την έχεις πάντα έτοιμη για να συνοδέψει το γιαούρτι σου, ή ως δημητριακά για το πρωινό σου ή το σνακ.

Υλικά:

⅓ κούπα φιστίκι ψημένο ανάλατο

⅓ κούπα κάσιους ψημένο ανάλατο

⅓ κούπα αμύγδαλο ωμό

⅓ κούπα καρύδι ωμό

⅓ κούπα κολοκυθόσποροι

⅓ κούπα ηλιόσποροι

¼ κούπα κράνμπερι (cranberries) αποξηραμένο χωρίς ζάχαρη

¼ κούπασταφίδα ξανθή

¼ κούπα σταφίδα μαύρη

¼ κούπα γκότζι μπέρι (gojiberry) αποξηραμένο χωρίς ζάχαρη

¼ κούπα αποξηραμένο σύκο χωρίς ζάχαρη, κομμένο σε μικρά κομμάτια

⅓ κούπα flakes μπανάνας αποξηραμένη χωρίς ζάχαρη

2 κ.σ. σουσάμι αποφλοιωμένο ωμό

2 κ.σ. σπόροι τσία (chia seeds)

½ κούπα δημητριακά σιταριού (branflakes) χωρίς ζάχαρη

1 κ.σ. κανέλα (εγώ προτιμώ Κεϋλάνης, μπορείς ωστόσο να χρησιμοποιήσεις όποια θέλεις)

⅓ κούπα σταγόνες κουβερτούρα (εγώ χρησιμοποιώ την κουβερτούρα 85% Arcango Noir Michel Cluizel, σε σταγόνες. Έχουν έντονη, πικάντικη γεύση και 85% περιεκτικότητα σε κακάο)

1⅓ κούπα νιφάδες βρώμης

4 κ.σ. σησαμέλαιο

3 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

Η εκτέλεση είναι απλή και εύκολη. Στρώνουμε στο ταψί λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί και επάνω τοποθετούμε τις νιφάδες βρώμης. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο και ανακατεύουμε. Από πάνω περιχύνουμε το μέλι και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για πολύ λίγα λεπτά (ίσως 2’-3’ αναλόγως τον φούρνο), θέλουμε μόνο να ζεσταθεί το μέλι, όχι να ψηθεί γιατί θα καραμελώσει.

Αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ανακατεύουμε ώστε το μέλι να ομογενοποιηθεί με τις νιφάδες βρώμης και αφήνουμε έτσι όπως είναι για να έρθει το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μεταξύ τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφού έχει κρυώσει το μίγμα με τις νιφάδες βρώμης, προσθέτουμε και το μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τέλος, αποθηκεύουμε την γκρανόλα σε γυάλινο βάζο.

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου