Δημοσιεύτηκε από ,
06/06/2012 - 7:15pm

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο μετά την αποτρίχωση το δέρμα να αντιδρά με ερεθισμούς, κόκκινες κηλίδες ή σπυράκια. Για να αποφύγουμε ως επί το πλείστον το μέγεθος του ερεθισμού, είναι καλό να κάνουμε ένα ζεστό ντους πριν από την αποτρίχωση. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και θα είναι ευκολότερη η αφαίρεση των τριχών. Μετά το ντους όμως πρέπει να στεγνώσουμε πολύ καλά το δέρμα.

Η ύπαρξη υγρασίας κατά τη διάρκεια της αποτρίχωσης θα μειώσει το αποτέλεσμά της και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ερεθισμό στο δέρμα. Για δέρματα που είναι επιρρεπή στην εφίδρωση, καλό είναι πρώτα να πουδράρουμε την προς αποτρίχωση περιοχή, ώστε η πούδρα να απορροφήσει την υγρασία.

Συμβουλές και περιποίηση μετά την αποτρίχωση με κερί

 • Τυλίξε πάγο σε μία πετσέτα και ακούμπησε τις περιοχές που έχουν υποστεί ερεθισμό.
 • Τρίψε με λίγο εκχύλισμα δέντρου τσαγιού την επιδερμίδα. Πρόκειται για αιθέρια έλαια από δέντρο τσαγιού Αυστραλιανής καταγωγής, το οποίο είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Βοηθάει στην επούλωση των πληγών και στη θεραπεία των φλεγμονών.
 • Εφάρμοσε λίγο εκχύλισμα από aloe vera στην επιδερμίδα για 20 λεπτά. Υπάρχουν πολλά φυτικά σκευάσματα που περιέχουν αλόη, αλλά μπορείς απλά να κόψεις ένα φύλλο αλόης και να πάρεις το υγρό της (gel) ώστε να το εφαρμόσεις στην επιδερμίδα σου. Τα οφέλη της aloe vera είναι πασίγνωστα και άκρως αποτελεσματικά για πολλές δερματικές παθήσεις.
 • Απέφυγε το ζεστό μπάνιο και αρκέσου σε ένα χλιαρό ντους με ήπιο αντισηπτικό σαπούνι, τουλάχιστον μία ώρα μετά την αποτρίχωση, ώστε να μην επιδεινώσεις τους τυχόν ερεθισμούς.
 • Μη φοράς στενά ρούχα μετά την αποτρίχωση. Το δέρμα πρέπει να αναπνεύσει και να μην έρθει σε τριβή με τα ρούχα.
 • Απέφυγε τη γυμναστική και κάθε είδους ενέργειες που θα σου προκαλέσουν έντονη εφίδρωση για τις επόμενες 24 ώρες.
 • Μην εκτεθείς στον ήλιο και μην επισκεπτείς τη θάλασσα ή την πισίνα για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες.
 • Απέφυγε τις λιπαρές κρέμες, λοσιόν, κρέμες μαυρίσματος και προϊόντα απολέπισης για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την αποτρίχωση.
 • Προσπάθησε να μην ακουμπάς με τα χέρια το δέρμα σου για μερικές ώρες μετά, ώστε να μην του μεταδώσεις μικρόβια.
 • Αν εμφανιστούν σπυράκια, μη μπείς στον πειρασμό να τα πειράξεις γιατί θα μεταφέρεις τα μικρόβια και στη γύρω περιοχή της επιδερμίδας σου.
 • Τοποθέτησε καθαρά σεντόνια και πετσέτες μπάνιου.
 • Τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν, στο στάδιο που θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι τρίχες ξανά, κατά τη διάρκεια του ντους τρίψε το δέρμα με το σφουγγάρι ή χρησιμοποίησε κάποιο απολεπιστικό. Η διαδικασία αυτή θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα εμποδίσει την οριζόντια ανάπτυξη κάποιων τριχών, οι οποίες δεν βγαίνουν εύκολα στην επιφάνεια κι έχουν την τάση να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα.
 • Σε δέρμα με ακμή δεν ενδείκνυται η αποτρίχωση με κερί.

 

Διάβασε επίσης για ερεθισμοί και σπυράκια, αντιμετώπιση μετά την αποτρίχωση.

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου