Δημοσιεύτηκε από ,
19/02/2013 - 10:00pm

Μαύρη σοκολάτα, πικρή, ή σοκολάτα υγείας, ιδιαίτερα το τελευταίο αποδίδει άριστα τα ωφέλιμα χαρακτηριστικά της μαύρης σοκολάτας για τον οργανισμό μας.

Το κακάο που είναι βασικό και κύριο συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, πλούσιες αντιοξειδωτικές ενώσεις που δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακαόμαζα σε ποσοστό 35-75%, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Όσο μεγαλύτερη είναι ποσότητα του κακάο στη μαύρη σοκολάτα, τόσο πιο πικρή είναι και η γεύση της.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η καθημερινή κατανάλωση 10gr μαύρης σοκολάτας τονώνει τον οργανισμό μας εξ’ αιτίας των υδατανθράκων που περιέχει. Επίσης ο σίδηρος (Fe), που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, βοηθάει στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην πνευματική μας εγρήγορση.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα και βάσει επιστημονικών ερευνών τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού

  • Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, συμβάλλοντας έτσι σε πιθανή μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο.
  • Βοηθάει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης συμβάλλοντας σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.
  • Παρέχει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας το σώμα μας από εξωτερικές και εσωτερικές φθορές, δηλαδή προστατεύει από την κυτταρική και αγγειακή φθορά. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται και η γήρανση του δέρματος.
  • Μεταξύ των άλλων η μαύρη σοκολάτα περιέχει και θεοβρωμίνη (theobromine) η οποία έχει διουρητική δράση, βοηθώντας τον οργανισμό μας στη μη κατακράτηση υγρών.
  • Αγχολυτική δράση. Συμβάλλει στην αύξηση επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών τα οποία ρυθμίζουν τη διάθεση χαρίζοντάς μας ευφορία.

 

Επιστήμονες ερευνητές λοιπόν καταλήγουν στο ό,τι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου με τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων. Ωστόσο προειδοποιούν πως αν και μπορεί να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία, θα πρέπει η κατανάλωσή της να εφαρμόζεται με μέτρο καθώς η ανεξέλεγκτη κατανάλωση μπορεί εύκολα να αυξήσει τις ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων.

 

Πηγές:

Chocolate Flavonoids in the Prevention of Arterial Disease

Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis

The effectiveness and cost effectiveness of dark chocolate consumption as prevention therapy in people at high risk of cardiovascular disease: best case scenario analysis using a Markov model

Dark Chocolate Could Prevent Heart Problems in High-Risk People

Διάβασε επίσης για το κακάο, τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου