Δημοσιεύτηκε από ,
25/10/2012 - 4:45am

Το πρωινό γεύμα είναι το πιο σημαντικό της ημέρας.
Για να ξεκινήσουμε την ημέρα με ενέργεια,  το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι θρεπτικό, να περιέχει βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Δυστυχώς, επειδή οι ρυθμοί της ζωής τρέχουν, στο πρωινό γεύμα δεν δίνεται η σημασία που του πρέπει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή η δικαιολογία δεν υφίσταται. Πάνω από όλους τους καθημερινούς ή μελλοντικούς μας στόχους πρέπει να είναι η υγεία μας δίνοντάς της αρμόζουσα σημασία.

Το θρεπτικό και υγιεινό πρωινό, εκτός απ’ το ό,τι συμβάλει στο να ξεκινήσουμε την ημέρα με καλή διάθεση και ενέργεια, θέτει τα θεμέλια για δια βίου υγεία.

Ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα πρέπει να αποτελείται από:

 • Φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην διευκόλυνση της πέψης των τροφών, επιταχύνουν την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, καθώς επίσης συμβάλλουν και στη σωστή εντερική λειτουργία.
  Φυτικές ίνες μπορούμε να λάβουμε από δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.
 • Ασβέστιο. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες το ασβέστιο συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους καθώς προωθεί τις καύσεις του λίπους και βοηθάει στη μείωση της αποθήκευσής του. Επίσης είναι απαραίτητο στον οργανισμό για το σχηματισμό και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.
  Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, η γραβιέρα, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, ο τόνος και το πορτοκάλι.
 • Υδατάνθρακες και βιταμίνες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και έχουν άμεση σχέση με τον μεταβολισμό του λίπους.
  Οι βιταμίνες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μας χαρίζουν υγεία και ευεξία.
  Υδατάνθρακες και βιταμίνες θα λάβουμε από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, βρώμη και δημητριακά.
 • Πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες σχεδόν για κάθε διαδικασία που γίνεται στο σώμα μας και στον οργανισμό μας, όπως ο μεταβολισμός, η πέψη και η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στο αίμα. Είναι απαραίτητες για την παραγωγή αντισωμάτων. Η κατανάλωση πρωτεϊνών βοηθάει στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων, καθώς είναι ικανές να κορέσουν το αίσθημα της πείνας ώστε να ελέγχουμε πιο σωστά την όρεξή μας για φαγητό.
  Επίσης τα νύχια και τα μαλλιά μας είναι υγιή και λαμπερά χάρη στις πρωτεΐνες.
  Μπορούμε να λάβουμε τις πρωτεΐνες στο πρωινό γεύμα από αυγό, γαλοπούλα, κονσέρβα τόνου, και μαλακά τυριά.

 

Μην παραλείπετε το θρεπτικό πρωινό γεύμα από τη διατροφή σας και δώστε δύναμη στον οργανισμό σας ώστε να ανταπεξέλθει δυναμικά στις καθημερινές σας ανάγκες.

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου