Δημοσιεύτηκε από ,
19/01/2014 - 10:00pm

Ήταν ο Ιπποκράτης που είπε «άφησε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου» και στον 21ο αιώνα οφείλουμε να αποζητάμε στα τρόφιμα τα «φάρμακα» της αντιγήρανσης.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστευε πως ασθένειες μπορεί να προκληθούν από ανθυγιεινή διατροφή και λανθασμένο τρόπο ζωής. Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας σίγουρα σε μεγάλο βαθμό.

Έχοντας την επιλογή να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας στην πρόληψη εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών και να προστατεύσουμε το δέρμα μας από παθήσεις και την πρόωρη γήρανση.

Φυσικά και δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα στον αγώνα ενάντια στο χρόνο. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μυστικό για να μείνουμε «για πάντα νέοι» είναι στα φρούτα και στα λαχανικά, το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, ορισμένα μπαχαρικά και πολλά άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και φλαβονοειδή.

Δεδομένου ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας, συμβαίνει συνήθως να παρατηρούμε πρώτα επάνω του τη γήρανση και το πέρας του χρόνου.

Γιατί το δέρμα προδίδει την ηλικία μας τόσο γρήγορα;


Καθώς μεγαλώνουμε επιβραδύνεται η ανάπλαση δερματικών κυττάρων, γεγονός που εμποδίζει τη διόρθωση οποιονδήποτε προβλημάτων έχει υποστεί το δέρμα. Η έκκριση της φυσιολογικής λιπαρότητας από τους υπεύθυνους αδένες όλο και μειώνεται με αποτέλεσμα οι ιστοί του δέρματος να γίνονται ξηροί, ευαίσθητοι, «εύθραυστοι».

Δυστυχώς αυτές οι επιδράσεις επιδεινώνονται από τις κακές περιβαλλοντικές συνθήκες όπως π.χ. η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία, η οποία βλάπτει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο δέρμα και επιταχύνει τα ορατά σημάδια της γήρανσης, τις κηλίδες, δυσχρωμίες, χαλάρωση και λεπτές γραμμές.

Ο αμερικανός φιλόσοφος Eric Hoffer είχε πει: «The best part of the art of living is to know how to grow old gracefully». Και με αυτό προφανώς δεν εννοούσε τις χημικές κρέμες, τα botox και άλλες «αφύσικες» τεχνικές κι επεμβατικές θεραπείες, αλλά μια πιο υγιεινή προσέγγιση ώστε να γεράσουμε φυσιολογικά, με όσα προβλήματα μπορούμε να αποφύγουμε, κάνοντας σωματική άσκηση και τρώγοντας σωστά και ισορροπημένα.

Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ο σωστός τρόπος διαβίωσης μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος πιο αποτελεσματικά απ’ ότι δαπανηρές θεραπείες.

Σύμφωνα με μελέτες σε πάνω από 4000 γυναίκες, οι επιστήμονες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της γήρανσης του δέρματος και της κακής διατροφής που είχαν. Καθώς η πρόσληψή τους σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Ενώ αν σε περίπτωση που καθημερινά κατανάλωναν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C, λινελαϊκό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, ω-6 λιπαρά οξέα (όπου απαντώνται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα) με ταυτόχρονα λιγότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπών και υδατανθράκων, τότε ήταν πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να έχουν πιο υγιή, νεανική επιδερμίδα.

Συνεπώς το τι τρώμε και ο τρόπος που ζούμε σίγουρα επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος. Η σωστή διατροφή και μια γενικότερα υγιεινή ζωή είναι δύο πολύ ισχυρά όπλα για να έχεις όμορφη εμφάνιση αλλά και για να αποφύγεις, ή να καταπολεμήσεις τυχόν ασθένειες.

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου