Δημοσιεύτηκε από ,
25/02/2013 - 10:00pm

Η βάση για όμορφα μαλλιά είναι το σωστό λούσιμο.
Μία απλή και σχεδόν καθημερινή συνήθεια, όμως πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά το σωστό τρόπο λουσίματος των μαλλιών μας(;)

Στα μαλλιά μας συσσωρεύονται σωματίδια σκόνης, φυσικά έλαια που εκκρίνονται από τους σμηγματογόνους αδένες και νεκρά δερματικά κύτταρα τα οποία «καλύπτουν» το τριχωτό δέρμα του κεφαλιού.
Αυτή η συσσώρευση δημιουργεί μία πλάκα για ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ανώμαλες λειτουργίες του δέρματος του κεφαλιού.

Για τους λόγους αυτούς, τα μαλλιά και δέρμα του κεφαλιού πρέπει να σαπουνίζονται με επιμέλεια και συχνότητα ώστε να διατηρούνται καθαρά και να αναπτύσσονται υγιή.

Οι βασικοί λόγοι λοιπόν του λουσίματος είναι ο καθαρισμός του δέρματος του κεφαλιού και των μαλλιών. Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα ένα σωστό σαμπουάν, το οποίο θα είναι ικανό να απομακρύνει τη σκόνη, τη λιπαρότητα του δέρματος, τις εκκρίσεις του ιδρώτα και τα απορρίμματα της επιδερμίδας, και όλα αυτά χωρίς να προσβάλει το δέρμα του κεφαλιού μας.

Το πρώτο βήμα για ένα σωστό λούσιμο είναι η επιλογή ενός σωστού και κατάλληλου σαμπουάν. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελέγξουμε το ph του. Τα όξινα διαλύματα (κάτω των 7.0) συστέλλουν και σκληραίνουν τα μαλλιά και δέρμα, ενώ τα αλκαλικά διαλύματα (άνω των 7.0) μαλακώνουν, χαλαρώνουν το δέρμα και τα μαλλιά.

Η αποτελεσματικότητα των παραπάνω τύπων σαμπουάν εξαρτάται από τα εξής:

 1. Τον τρόπο που χρησιμοποιείται το σαμπουάν,
 2. Τη σωστή επιλογή θερμοκρασίας του νερού,
 3. Τον τρόπο που εφαρμόζεται το μασάζ κατά τη διάρκεια του λουσίματος,
 4. Τον τρόπο ξεπλύματος του σαμπουάν από τα μαλλιά.

 

Βήματα  για σωστό λούσιμο

 • Βρέχουμε πολύ καλά τα μαλλιά με ζεστό-χλιαρό νερό. Το ζεστό-χλιαρό νερό είναι ευχάριστο, ανακουφιστικό και δρα ευεργετικά στην αφροποίηση του σαμπουάν.
  Αντιθέτως, το πολύ ζεστό νερό προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα του κεφαλιού και το απολιπαίνει. Ενώ το κρύο νερό, ελαττώνει τη σαπουνάδα εμποδίζοντας τη δημιουργία αφρού του σαμπουάν.
 • Τοποθετούμε το σαμπουάν σε διάφορα σημεία (όχι τοπικά) και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του δέρματος του κεφαλιού (και όχι στον κορμό της τρίχας).
 • Κάνουμε μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού για 2 λεπτά περίπου και κατόπιν στον κορμό της τρίχας.
 • Ξεπλένουμε τα μαλλιά με άφθονο νερό, ανασηκώνοντας τις ρίζες ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεπλύνει καλά το δέρμα του κεφαλιού μας.
 • Για να χρησιμοποιήσουμε μαλακτική κρέμα ή μάσκα μαλλιών, αρχικά ταμπονάρουμε τα μαλλιά με στεγνή πετσέτα για να «τραβήξει» το πολύ νερό και στη συνέχεια απλώνουμε μία ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού στον κορμό της τρίχας (όχι στις ρίζες).
 • Στο τέλος ξεπλένουμε πολύ καλά χρησιμοποιώντας πάντα στο τελείωμα δροσερό νερό όπου βοηθάει στο να κλείσουν τα λέπια της τρίχας (τα οποία ανοίγουν στη διάρκεια του λουσίματος) βοηθώντας έτσι στο να συγκρατήσουν οι τρίχες των μαλλιών την απαραίτητη υγρασία, καθώς και να αποφύγουμε την πιθανότητα του να λαδώσουν άμεσα. Επίσης το δροσερό νερό τονώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα και τα μαλλιά.

Tip.1: Σε κάθε λούσιμο εφαρμόζετε 2 «χέρια» στα μαλλιά σας ώστε να καθαρίζουν άψογα. (Αν λούζεσαι καθημερινά τότε το 1 «χέρι» επαρκεί, αν όμως τα λουσίματα είναι περίπου 3/εβδομάδα τότε τα 2 «χέρια» είναι απαραίτητα.)
Tip.2: Στο ξέβγαλμα της μαλακτικής κρέμας ή της μάσκας μαλλιών γυρίστε ανάποδα το κεφάλι σας ώστε να μην πέφτει στο σώμα σας το κρύο νερό.

Σχόλια

Καλημέρα σας! θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα σαμπουάν...Έχω ακούσει δύο απόψεις..οι μεν λένε ότι καλό είναι να μην αλλάζουμε σαμπουάν γιατι δε κάνει καλό ενώ οι δε να λουζόμαστε με διαφορετκά σαμπουάν για να μη ''συνηθίζει'' σε ένα το μαλλί..Τι από τα δύο ισχύει..Εγω προσωπικά αλλάζω συχνά σαμπουάν...και κάτι άλλο..έχω ακούσει οτί είναι καλό να λουζόμαστε με πράσινο σαπούνι..ισχυεί?το δοκίμασα μια φορά αλλά ενιωθα ότι τα αφυδατώνει κατά κάποιο τρόπο... Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σου, θεωρώ πως όταν ένα σαμπουάν καλύπτει τις ανάγκες μας και είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματά του, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το αλλάξουμε. Τώρα, αν στην πορεία αλλάξουν οι ανάγκες των μαλλιών μας, τότε ναι δοκιμάζουμε κάτι άλλο. Το πράσινο σαπούνι αφυδατώνει πολύ τα μαλλιά.

Προσθήκη νέου σχολίου