Δημοσιεύτηκε από ,
14/06/2012 - 8:00pm

Η κυτταρίτιδα είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» του δέρματος. Το 90% των γυναικών και το 10% των ανδρών ταλαιπωρείται από αυτήν την καταραμένη κυτταρίτιδα, ενώ το 100%  των γυναικών μπορεί να «βλέπει εφιάλτες» τα  βράδια  και μόνο στο άκουσμά της!

Γιατί οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα;

Στο υπόδερμα, κάτω από το χόριο, βρίσκεται ένα στρώμα συνδετικού ιστού που είναι υπεύθυνο για την ταξινόμηση του δέρματος στον μυ που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Στους άνδρες αυτός ο συνδετικός ιστός είναι τακτοποιημένος διασταυρούμενος ή πλεγμένος διαγώνια ώστε να δημιουργείται ένα ομαλό και συνεχές μοτίβο.
Στις γυναίκες όμως (και εδώ είναι η στιγμή, από τις λίγες, που «αναθεματίζουμε» τη φύση μας!) ο συνδετικός ιστός είναι τακτοποιημένος κάθετα προς το δέρμα μας. Εξ αιτίας αυτού οι ινώδεις ζώνες προσδένουν το δέρμα σε ορισμένα σημεία με τον υποκείμενο ιστό, δημιουργώντας διακριτά «τμήματα λίπους».
Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί πολύ λιγότεροι άνδρες έχουν κυτταρίτιδα, κάτι που τους φέρει σε ευνοϊκότερη κατάσταση σε συνδυασμό με το παχύτερο δέρμα τους (σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι; Πάντα η μαμά μου έλεγε ότι οι άνδρες είναι χοντρόπετσοι, μην έχοντας όμως ακριβώς αυτό στο μυαλό της!).

Πώς δημιουργείται η κυτταρίτιδα;

Στον συνδετικό ιστό του υποδέρματος βρίσκονται λιποκύτταρα, κολλαγόνο και ελαστικές ίνες. Η ανώμαλη συσσώρευση λίπους και η κατακράτηση υγρών συνοδεύονται από τη μειωμένη ελαστικότητα του συνδετικού ιστού. Λόγω της κακής τοπικής αιμάτωσης, τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής δεν τρέφονται ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα ο οργανισμός αντί να καίει το λίπος, το στέλνει σε εκείνα τα λιποκύτταρα που έχουν ανάγκη να τραφούν.  Τα λιποκύτταρα διογκώνονται με αποτέλεσμα να τραβάνε τον συνδετικό ιστό ξεχειλώνοντάς τον. Συνεπώς δημιουργείται κακή κυκλοφορία αίματος και μείωση οξυγόνωσης του ιστού ώστε το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να αποκτά σταδιακά την όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Στάδια κυτταρίτιδας

1ο «Χαλαρή κυτταρίτιδα», γίνεται εμφανής μόνο ασκώντας πίεση στη δερματική περιοχή. Δεν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις σε αυτό το στάδιο, όμως στο υπόδερμα παρατηρείται μείωση καλής αιματικής κυκλοφορίας και εναπόθεση τοπικού λίπους.
2ο «Οιδηματική κυτταρίτιδα», είναι εμφανής σε όρθια θέση. Σε αυτό το στάδιο οι τοξίνες αρχίζουν να συσσωρεύονται με αποτέλεσμα η λεμφική κυκλοφορία να διαταράσσεται.
3ο «Συμπαγής κυτταρίτιδα», είναι ορατή σε όρθια και ξαπλωτή θέση. Τα διογκωμένα πλέον λιποκύτταρα «τραβάνε» τον συνδετικό ιστό, του οποίου οι ίνες σκληραίνουν, και πιέζουν την επιδερμίδα σχηματίζοντας μικρά εξογκώματα στα οποία οφείλεται η όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Σημεία που είναι η κυτταρίτιδα εμφανέστερη

  • Μηροί
  • Οπίσθια
  • Κοιλιά

Παράγοντες που βοηθούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας

  • Η κληρονομικότητα σε αυτήν.
  • Οι ορμονικές διαταραχές.
  • Η έλλειψη σωματικής άσκησης.
  • Η μη ισορροπημένη και κακή διατροφή.
  • Το κάπνισμα.
  • Η γήρανση.

2 Μύθοι για την κυτταρίτιδα:
- Η κυτταρίτιδα είναι «προνόμιο» των παχουλών γυναικών. Μύθος φυσικά! Και η πιο αδύνατη γυναίκα μπορεί να έχει κυτταρίτιδα!
- Η χαλάρωση είναι προεόρτια της κυτταρίτιδας. Μύθος! Η κυτταρίτιδα δεν έχει καμία σχέση με τη χαλάρωση του δέρματος. Όμως με τη γυμναστική μπορούμε να βελτιώσουμε και τα δύο!

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου