Δημοσιεύτηκε από ,
05/06/2012 - 7:15pm

Οι επιστήμονες έχουν διακρίνει πέντε διαφορετικούς τύπους δέρματος, τους φωτότυπους, που ανάλογα με τον κάθε τύπο αντιδρά και το δέρμα στον ήλιο.
Για αντηλιακή προστασία του δέρματός μας οφείλουμε να χρησιμοποιούμε και τον κατάλληλο δείκτη προστασίας αντηλιακού (SPF, Sun Protection Factor).

Για την επιλογή του όμως πρέπει να μάθουμε πρωτίστως σε ποιον φωτότυπο ανήκουμε.

 

Μάθετε σε ποιον φωτότυπο ανήκετε κι επιλέξτε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας (SPF) για εσάς

Φωτότυπος 1. Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Επιδερμίδα ξανθή, ίσως με φακίδες, που καίγεται σχεδόν πάντα από τον ήλιο χωρίς να μαυρίζει ποτέ. Κατάλληλο αντηλιακό με SPF 50+ για το πρόσωπο και το σώμα.
Φωτότυπος 2. Συνήθως ξανθά μαλλιά ή καστανά, δεν αποκλείεται όμως και μαύρα. Επιδερμίδα ανοιχτόχρωμη που καίγεται εύκολα και μαυρίζει δύσκολα. Κατάλληλο αντηλιακό με SPF 40+  για πρόσωπο και σώμα.
Φωτότυπος 3. Καστανόξανθα ή καστανά μαλλιά. Επιδερμίδα μέτρια ανοιχτή που καίγεται κάποιες φορές αλλά μαυρίζει σχετικά εύκολα. Κατάλληλο αντηλιακό με SPF 30+ για πρόσωπο και σώμα.
Φωτότυπος 4. Ο χαρακτηριστικός μεσογειακός δερματικός τύπος. Συνήθως καστανά μαλλιά. Επιδερμίδα σταρένια που καίγεται περιστασιακά αλλά μαυρίζει εύκολα.  Κατάλληλο αντηλιακό με SPF 20+ για το σώμα.
Φωτότυπος 5. Μαύρα ή σκούρα μαλλιά. Επιδερμίδα πολύ σκουρόχρωμή ή μελαμψή που δεν καίγεται και μαυρίζει πολύ εύκολα. Κατάλληλο αντηλιακό με SPF 15+ για το σώμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης προστασίας (SPF) τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου (UV), κάτι που δεν έχει καθόλου σχέση με το πόσο έντονο ή γρήγορο θα είναι το μαύρισμα.

Κατά τη γνώμη μου επίλεξε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και ανανέωσε τη χρήση του με συχνές απαλείψεις, καθώς ο ιδρώτας, το κολύμπι και το σκούπισμα με την πετσέτα, μειώνουν τη δράση του.

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου