Δημοσιεύτηκε από ,
26/01/2014 - 10:00pm

Το κάπνισμα συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων με αποτέλεσμα το δέρμα σου να φαίνεται μεγαλύτερης ηλικίας.

Όταν ένας άνθρωπος καπνίζει, προκαλείται σύσπαση των μικρών αιμοφόρων αγγείων της επιδερμίδας, με συνέπεια τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στο χόριο.

Το χόριο είναι μια πολύ σημαντική στιβάδα του δέρματος, όπου βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, και στην οποία παράγονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το κάπνισμα όμως βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, που προσδίδουν στο δέρμα μας δύναμη κι ελαστικότητα.

Το χόριο είναι επίσης υπεύθυνο για την ανάπλαση των τραυματισμών και για την συνοχή του δέρματος, με αποτέλεσμα όταν δεν αιματώνεται καλά να πλήττονται αυτές οι λειτουργίες. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος - όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση - είναι ιδιαιτέρως ορατές από τα μάτια έως το λαιμό των καπνιστών, «σακούλιασμα» κάτω από τα μάτια, ρυτίδες στις άκρες των ματιών και γύρω από τα χείλη, χαλάρωση του δέρματος στο λαιμό και στη γνάθο.

Και αυτό γιατί οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου που κάνει ένας καπνιστής, όπως η σύσπαση των μυών των χειλιών κατά την εισπνοή κι εκπνοή του καπνού, και οι συσπάσεις των μυών των ματιών για να κρατήσουν μακριά τον καπνό, όλα αυτά είναι εκφράσεις που σταδιακά συμβάλλουν στη δημιουργία ρυτίδων.

Επίσης οι ουσίες που εισβάλουν στον οργανισμό του καπνιστή, όπως η πίσσα, νικοτίνη κλπ., προκαλούν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών οι οποίες έχουν αρνητικά αποτελέσματα αφενός στο δέρμα, αφετέρου σε όλο τον οργανισμό με αποκορύφωση την «ανεπανόρθωτη» ζημιά που υπόκεινται οι πνεύμονες.

Εάν καπνίζεις, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις το δέρμα σου είναι να σταματήσεις το κάπνισμα. Ρώτησε το γιατρό σου να σου δώσει χρήσιμες συμβουλές ή να σου προτείνει θεραπείες που θα σε βοηθήσουν να κόψεις το κάπνισμα.

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Σχόλια

Γεια σας. Πολύ ωραίο άρθρο! Εγώ θα σας γράψω για τη δική μου εμπειρια. Τώρα είμαι 32 χρονων και κάπνιζα για 9 χρόνια. Εκοψα το κάπνισμα πριν από 3 χρόνια και βρήκα την υγειά μου. Το δέρμα μου άλλαξε, φώτισε, το χρώμα στα νύχια μου επανήλθε και ειναι πιο δυνατα. Και φυσικα το καλύτερο είναι ότι αναπνέω σαν άλλος άνθρωπος, έφτιαξε η γεύση μου, η σωματική αντοχή μου, όλα όλα! Η προσπάθεια να το κόψεις είναι ανεκτίμητη μπροστά στην υγεία μας και για το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας, για όσους έχουμε και για όσους αποκτήσουν παιδάκια στο μέλλον.
Nikoleta: Εκοψα το κάπνισμα πριν από 3 χρόνια και βρήκα την υγειά μου.
Και πολύ καλά έκανες Νικολέτα μου, μπράβο σου

Προσθήκη νέου σχολίου