Δημοσιεύτηκε από ,
08/03/2015 - 5:30pm

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Έχει τις ρίζες της σε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα καθώς και δικαίωμα ψήφου.

 

Οι απόψεις διίστανται για την ακριβή χρονολογία που καθιερώθηκε η 8 Μαρτίου ως παγκόσμια γιορτή. Πολλοί υποστηρίζουν πως για πρώτη φορά εορτάστηκε το 1909 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως υιοθετήθηκε το 1911 από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η τρίτη αλλά και επικρατέστερη εκδοχή, αναφέρει ότι ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.

 

Επίσημα πάντως θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

 

Στις μέρες μας, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει χάσει το πολιτικό της νόημα κι έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους προς τις γυναίκες, με εορτασμούς παρόμοιους με τη γιορτή της μητέρας, καθώς και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας.

 

Αποφθέγματα

«Οι γυναίκες φτιάχτηκαν για να τις αγαπάμε, όχι για να τις καταλαβαίνουμε» - Οσκαρ Ουάιλντ.

«Οι γυναίκες δεν θα είναι ποτέ τόσο επιτυχημένες όσο οι άνδρες επειδή δεν έχουν γυναίκες συζύγους να τις συμβουλεύουν» - Ντικ Βαν Ντάικ.

«Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας» - Ζίγμουντ Φρόιντ.

«Οι γυναίκες είναι ικανές απ' το μηδέν να κάμουν το παν.» - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

«Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό» - Ελεάνορ Ρούσβελτ.

 

Πηγές

International Women's Day

Wikipedia

in.gr

Φωτογραφία: khmerization.blogspot.gr

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου