Δημοσιεύτηκε από ,
18/03/2014 - 11:00am

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου στις 21/03 και τη σημαντικότητα του ύπνου στην καλή υγεία του οργανισμού μας, μοιραζόμαστε μαζί σας  ιδέες για έναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους που μπορούν να μας κρατήσουν ξάγρυπνους, μετατρέποντας τις νύχτες μας σε εφιάλτη, όμως συνήθως δεν κρύβουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η παροδική δυσκολία στον ύπνο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Το σημαντικό είναι ότι εύκολα μπορείτε να δώσετε λύση στο πρόβλημα. Οι συχνότερες περιπτώσεις είναι οι εξής:

Το άγχος. Είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος «δράστης». Αν αγχώνεστε για οτιδήποτε, όπως για την αυριανή μέρα στη δουλειά, τρεξίματα, λογαριασμούς, κοινωνικές υποχρεώσεις, φυσικά και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η ανησυχία, ο φόβος, ο θυμός, προκαλούν στρες, το οποίο σας κρατά σε εγρήγορση. Αντιμετωπίστε κάθε πρόβλημα που σας απασχολεί πριν πέσετε στο κρεβάτι ή αφήστε το για το επόμενο πρωί. Αλλωστε, το βράδυ ο εγκέφαλος είναι υπερφορτωμένος και αργός, ενώ όταν ξυπνάτε οι πληροφορίες είναι «αρχειοθετημένες», με αποτέλεσμα όλα να φαίνονται πιο ξεκάθαρα και πιο απλά.

Το «Σύνδρομο της Κυριακής». Αν αργεί να σας πάρει ο ύπνος το βράδυ της Κυριακής, αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο προηγούμενα βράδια αποσυντονίσατε το βιολογικό σας ρολόι. Ο κάθε άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να κοιμάται και να ξυπνά με συγκεκριμένους ρυθμούς, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τον τρόπο ζωής του, και μια αλλαγή στο πρόγραμμα μπορεί να του στερήσει προσωρινά τον ύπνο. Προσπαθήστε να μην κοιμάστε μέχρι αργά το πρωί και αποφύγετε το μεσημεριανό ύπνο.

Η υπερένταση. Οποιοσδήποτε παράγοντας προκαλεί υπερδιέγερση, όπως η γυμναστική, δουλειές του σπιτιού ή έντονη νοητική εργασία, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Η άσκηση γενικά συμβάλλει στην καλή ποιότητα ύπνου, παρόλα αυτά, καλό είναι να αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε.

Μια αδιαθεσία ή ένας πόνος. Ένας έντονος πονοκέφαλος, πόνοι περιόδου ή ενοχλήσεις στο στομάχι δεν σας αφήνουν να «κλείσετε μάτι». Ο ύπνος μπορεί να είναι ευεργετικός σε περιπτώσεις αδιαθεσίας ή ασθένειας, αλλά ο πόνος είναι πολύ πιθανό να σας αφήσει ξάγρυπνους. Προσπαθήστε να τον αντιμετωπίσετε πριν κοιμηθείτε. Αν πάρετε παυσίπονο, επιλέξτε κάποιο που περιέχει παρακεταμόλη και αποφύγετε αυτά με την ένδειξη «extra», γιατί περιέχουν καφεΐνη που θα σας κρατήσει ξύπνιους.

Μια φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιϋπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αποσυμφορητικά της μύτης, τα κορτιζονούχα και όσα περιέχουν καφεΐνη, διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν πράγματι για τις αϋπνίες σας ευθύνεται η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε και στην περίπτωση αυτή, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε φάρμακο.

Η ανεργία / τρίτη ηλικία. Όσοι δεν ασκούν το μυαλό και το σώμα τους, δηλαδή δεν κουράζονται αρκετά μέσα στην ημέρα, συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν, επειδή ο οργανισμός τους δεν έχει ανάγκη την ξεκούραση. Βρείτε τρόπους να γεμίζετε την ημέρα σας. Ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού, διαβάστε ένα βιβλίο, ξεκινήστε ένα χόμπι ή μια δημιουργική δραστηριότητα, δείτε φίλους.

Κάπνισμα & Ακτινοβολία. Αν θέλετε ήρεμο ύπνο, δοκιμάστε να κόψετε το τσιγάρο και να κρατάτε το κινητό ή το tablet μακριά σας τις ώρες του ύπνου. Αυτό επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες, και αξίζει να το λάβουμε υπόψη.

Μια καλή λύση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του στρες είναι το φυσικό ηρεμιστικό φυτικής προέλευσης QuietLife, της Lanes. Περιέχει συνδυασμό βοτάνων γνωστών για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες όπως βαλεριάνα (50mg), πασσιφλόρα, λυκίσκο, λεωνόρους και άγριο μαρούλι, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Προσφέρει ανακούφιση από το άγχος, την υπερένταση και τη νευρικότητα, προάγει το φυσικό και ξεκούραστο ύπνο και απαλλάσσει από παρατεταμένες αϋπνίες, μετά από σταθερή λήψη, χωρίς να γίνεται συνήθεια ή ανάγκη. Έτσι, συμβάλλει στη φυσική ηρεμία του οργανισμού.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Προσθήκη νέου σχολίου