Δημοσιεύτηκε από ,
11/06/2014 - 10:00pm

Η σόγια ή με τον επιστημονικό της ορισμό Glycline max είναι ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιείται για πάρα πολλά χρόνια στην Ασία, απ’ όπου παράγεται, ιδίως στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ διαδεδομένη στην διατροφή μας, κυρίως στους χορτοφαγικούς πληθυσμούς, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της. Η μεγάλη ζήτηση της σόγιας όμως σε συνδυασμό με τη μικρή παραγωγή της, έχει οδηγήσει στην δημιουργία γενετικά τροποποιημένης σόγιας στα εργαστήρια, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις υπερκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις θετικές επιδράσεις της.

Tα πλεονεκτήματα της σόγιας

  • είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά
  • όντας φυτικό προϊόν, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, E, A, σίδηρο, ασβέστιο, αλλά κυρίως…
  • έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά άριστο αντικαταστάτη του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων για όσους ακολουθούν χορτοφαγικό τρόπο διατροφής κι έχουν την ανάγκη κάλυψης της ημερήσιας απαιτούμενης πρωτεΐνης και των βιταμινών που δεν λαμβάνουν από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα.

 

Παρόλα αυτά, η πρωτεΐνη της σόγιας είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από αυτής του κρέατος, λόγω της φυτικής καταγωγής της.

Η σόγια είναι απαλλαγμένη από ζωικό λίπος, σημαντικό γεγονός για τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, υπερχοληστερολαιμία, λόγω της απουσίας του κορεσμένου λίπους που υπάρχει στις ζωικές πηγές και είναι αυτό που πυροδοτεί τα εν λόγω προβλήματα.  

Οι μορφές στις οποίες διατίθεται η σόγια στο εμπόριο είναι τα υποκατάστατα κρέατος, γάλακτος, τυριού, τόφου, βουτύρου, μορφές κακάου, αλεύρι σόγιας, ζυμαρικών, μπισκότων κ.α.

Η διατροφική αξία της σόγιας σε 100γρ. είναι

Θερμίδες : 141
Aσβέστιο: 83 mg
Λίπος : 7,3 γρ.
Xοληστερίνη : 0
Φυτικές ίνες : 6,1 mg
Σίδηρος : 3 mg
Κάλιο : 510 mg
Πρωτεΐνη : 14 γρ.
Bιταμίνη E : 1,1 mg
Ψευδάργυρος : 0,9 mg

Προϊόντα σόγιας

Αλεύρι σόγιας: πρόκειται για το αλεύρι από την κονιορτοποίηση των φασολιών σόγιας. Θεωρείται μια άμεση πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό κόστος και χρησιμοποιείται στην παρασκευή έτοιμων γευμάτων, αλλά και στις ζωοτροφές.

Σογιέλαιο: είναι τα έλαιο που εξάγεται από τους καρπούς της σόγιας και είναι ένα ακόμη προϊόν από την επεξεργασία της. Διατροφικά δεν έχει την ίδια αξία με το ελαιόλαδο και όταν θερμανθεί κατά το μαγείρεμα, καταστρέφεται η δομή του δημιουργώντας trans οξέα. Σε σχέση όμως με τα υπόλοιπα σπορέλαια έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, είναι πιο υγιεινό και έχει φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά αν καταναλωθεί ωμό.

Γάλα σόγιας:  Φτιάχνεται από τα φασόλια σόγιας που έχουν μουλιάσει σε νερό και το  υγρό που εξάγεται είναι το γάλα της σόγιας. Τα  γάλατα σόγιας που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν φυσικά ενισχυτικά γεύσης, γιατί η φυσική τους γεύση δεν είναι καλά ανεκτή. Το γάλα αυτό αποτελεί καλή λύση στην νηστεία, την χορτοφαγία  αλλά και σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και έχει ασβέστιο.

Γιαούρτι σόγιας:  Παρασκευάζεται όπως και το κοινό γιαούρτι, προστίθενται δηλαδή ειδικά ένζυμα (πυτιά) στο γάλα της σόγιας για να πήξει. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και έχει ασβέστιο.

Tόφου: Πρόκειται για ένα είδος μαλακού τυριού που φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και ίσως είναι περισσότερο αλμυρό από το κανονικό τυρί.
Αποτελεί λύση στην νηστεία ή σε αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες. Μπορεί να προστεθεί σε φαγητά, αν ψηθεί ή να μαγειρευτεί  κανονικά.

Mίζο: Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, αναμεμιγμένα με ρύζι και αλάτι και στην ουσία παράγεται μια πάστα. Από την πάστα αυτή φτιάχνουν σούπες που τρώγονται  ακόμα και για πρωινό.

Σάλτσα σόγιας: Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό, πολύ αλάτι, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα  και  χρησιμοποιείται για να νοστιμίζει τα φαγητά, τα ντρέσινγκ και τις σαλάτες.

Κιμάς σόγιας: φτιάχνεται από ξηρά φασόλια σόγιας και συναγωνίζεται επάξια όλες τις ζωικές τροφές γιατί περιέχει μόνο φυτικά λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη και ζωικά λίπη. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έτσι προάγει το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Περιέχει επίσης Μαγνήσιο, αλλά και πολύ αλάτι.

Πολλά όμως είναι και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τροφής τα οποία πηγάζουν κυρίως από την ανάγκη μεγάλης διάθεσής της στην αγορά, γεγονός που οδήγησε στην γενετικά τροποποιημένη σόγια. Έτσι λοιπόν, η γενετικά τροποποιημένη σόγια έχει ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου, καθώς και λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτοοιστρογόνα, η σόγια δύναται να προκαλέσει αλλεργίες ή και προβλήματα σε εγκύους και σε έμβρυα.

Επίσης τα διάφορα προϊόντα της σόγιας μπορεί να περιέχουν συγκεντρώσεις οξαλικού οξέος, μιας ουσίας η οποία δεσμεύεται με το ασβέστιο στο αίμα μας και μπορεί να προκαλέσει λίθους οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά.

Είναι καλό να καταναλώνω σόγια; Τι πρέπει να προσέχω;

  • Συμπερασματικά, η κατανάλωση της σόγιας και των προϊόντων της πρέπει να γίνεται με μέτρο, αντισταθμίζοντας πάντα τα υπέρ και τα κατά των επιδράσεών της στο οργανισμό του κάθε ανθρώπου.
  • Επίσης, θα πρέπει ο καταναλωτής να εξετάζει προσεκτικά το εκάστοτε προϊόν σόγιας, ούτως ώστε αυτό να είναι όσο το δυνατόν σε πρωτογενή μορφή και απαλλαγμένο από γενετικά τροποποιημένους παράγοντες και φυτοοιστρογόνα.
  • Για άτομα τα οποία ακολουθούν ένα χορτοφαγικό διατροφικό πλάνο, τα προϊόντα σόγιας μπορούν να αποδώσουν ένα απαιτούμενο ποσό διατροφικής πρωτεΐνης, ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια πιο ορθολογική χρήση του ζωικού λίπους και των κορεσμένων λιπαρών στην καθημερινή διατροφή τους θα οδηγήσει σε βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και των επακόλουθων της, αποφεύγοντας την κατανάλωση πρωτεϊνών σόγιας.

Ονομάζομαι Μαρίνα Ακερμάνογλου και είμαι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαρακόπειου Πανεπιστήμιου.

 

Το διάστημα 2010-2011 πραγματοποίησα την πρακτική μου στα Νοσοκομεία “Ασκληπιείο” Βούλας και “Μεταξά” Γενικό Αντικαρκινικό... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου