Δημοσιεύτηκε από ,
17/04/2014 - 10:00pm

Το τσουρέκι είναι από τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές γεύσεις για το Πάσχα. Και σε ποιον δεν αρέσουν οι «βουτιές» αφράτου τσουρεκιού μέσα σε ένα ποτήρι φρέσκο γάλα!

Προσωπικά, το τσουρέκι μου αρέσει τόσο πολύ, που οι ημέρες του Πάσχα δε μου είναι αρκετές για να το βαρεθώ. Έτσι το φτιάχνω οποιαδήποτε μέρα του χρόνου «μου μυρίσει» για τσουρέκι.

Το πασχαλινό τσουρέκι όμως, όπως και πολλά γλυκίσματα, έχει κι αυτό τα μυστικά του για να πετύχει!

Αν δώσεις προσοχή στις παρακάτω λεπτομέρειες, τότε τα πασχαλινά σου τσουρέκια θα στεφθούν με σίγουρη επιτυχία.

 

Τι να προσέξω για να πετύχει το πασχαλινό τσουρέκι;

 1. Η μαγιά πρέπει να φουσκώσει (να αφρίσει). Μόνο τότε σημαίνει πως έχει ενεργοποιηθεί. Για να την ενεργοποιήσουμε τη διαλύουμε μέσα σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει.
 2. Όλα τα υλικά και ιδιαίτερα τα υγρά, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ούτε πολύ κρύα, ούτε πολύ ζεστά. Διαφορετικά τα τσουρέκια μας δε θα φουσκώσουν.
 3. Χρησιμοποίησε ειδικό αλεύρι για τσουρέκια.
 4. Το μαχλέπι και η μαστίχα πρέπει να περιέχονται στις ακριβείς ποσότητες της εκάστοτε συνταγής. Αν αυξήσουμε τις ποσότητες τότε το τσουρέκι θα έχει πικρή γεύση.
 5. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Θα πρέπει να είναι βουτυράτη, απαλή και να «πέφτει».
 6. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης σαν μια μπάλα και σχηματίζει ίνες.
 7. Η λεκάνη που περιέχει τη ζύμη πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί η ζύμη θα τριπλασιαστεί σε όγκο.
 8. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, για να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει (x3 φορές το μέγεθός της).
 9. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επαναφέρεται, τότε είναι έτοιμη.
 10. Αφού πλάσουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετήσουμε πάνω σε λαδόκολα σε λαμαρίνα, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα για να διπλασιαστεί το μέγεθός τους.
 11. Σε περίπτωση που αλείψουμε την επιφάνειά τους με μίγμα από γάλα και αυγό, τα αφήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά για να ξανα-φουσκώσουν, γιατί η επάλειψη θα τα συρρικνώσει μερικώς.
 12. Για όση ώρα ψήνονται δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο.
 13. Για να παραμείνουν τα τσουρέκια αφράτα και μαλακά για μέρες, τα τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά με διάφανη μεμβράνη, αφού πρώτα κρυώσουν καλά.


Καλή επιτυχία!

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου