Δημοσιεύτηκε από ,
15/04/2014 - 10:00pm

Η τήρηση των νηστειών είναι κεντρικής σημασίας στην ανατολική ορθόδοξη εκκλησία. Τρεις βασικές περίοδοι νηστείας ακολουθούνται από τους ορθόδοξους χριστιανούς.

Βασικές περίοδοι νηστείας στην ορθόδοξη εκκλησία

  1. Η Μεγάλη Σαρακοστή, μια περίοδος νηστείας πρίν από το Πάσχα που διαρκεί περίπου 40 ημέρες και μνημονεύει τη σαρανταήμερη παραμονή και νηστεία του Χριστού στην έρημο. Η οικολογική σημασία της Σαρακοστιανής νηστείας είναι πιθανή, αφού αυτή συμπίπτει χρονικά με την περίοδο γέννησης νεαρών αιγοπροβάτων. Η επιβολή αποχής από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προιόντων εξασφαλίζει την ανάπτυξη νεαρών ζώων.
  2. Η τριακονταήμερη νηστεία πριν από τα Χριστούγεννα.
  3. Η δεκαπενθήμερη νηστεία πριν από την επέτειο της κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Νηστεία Τετάρτη και Παρασκευή

Εκτός από τις παραπάνω περιόδους, οι ημέρες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι ημέρες νηστείας που μνημονεύουν την προδοσία και τον θάνατο του Χριστού (εξαίρεση αποτελούν μόνο δύο εβδομάδες μέσα στο μήνα Αύγουστο).

Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί τηρούν τέλος, και μια σειρά από μονοήμερες και διήμερες περιόδους νηστείας. Την περίοδο της νηστείας απέχουν από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με εξαίρεση αυτά που «δεν έχουν αίμα», δηλαδή τα Θαλασσινά (μαλάκια, οστρακόδερμα) και τα αυγά ψαριών.

Τι είδους νηστεία είναι η ξηροφαγία

Ως ένδειξη μέγιστης αφοσίωσης, οι χριστιανοί μερικές φορές κατά την νηστεία, απέχουν και από το λάδι εφαρμόζοντας τη γνωστή ξηροφαγία. Με τον τρόπο αυτό ο θεσμός της νηστείας συμβάλλει στον περιορισμό της χρήσης ελαιολάδου, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την κατανάλωση του αυτούσιου καρπού της ελιάς. Η παράδοση της αποχής από το ελαιόλαδο φαίνεται να είχε οικονομική σημασία, αφού ο καρπός και το μεταποιημένο προιόν (ελαιόλαδο) διαφέρουν πολύ ως προς το κόστος παραγωγής τους – η παραλαβή του ελαιολάδου είχε σημαντικό κόστος και περιλαμβάνει μια απαιτητική, χαμηλής απόδοσης επεξεργασία. Λόγω της αποχής από το ελαιόλαδο οι πιστοί αναγκάζονται να καταργήσουν πολλές παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής και επεξεργασίας τροφίμων.

Έτσι η νηστεία στην ορθόδοξη εκκλησία, κυρίως μέσω του αποκλεισμού του ελαιολάδου, συμβολίζει μια περιοδική άρνηση του κοινωνικού χαρακτήρα της τροφής. Μια άλλη ερμηνεία για την αποχή από το ελαιόλαδο κατά την νηστεία παραπέμπει στο συμβολισμό, θυμίζοντας την παλιά συνήθεια να χρησιμοποιούνται ασκοί με επένδυση από στομάχι ζώων για την αποθήκευση του ελαιολάδου, που σημαίνει την «μόλυνση» του περιεχόμενού τους, δηλαδή του ελαιόλαδου.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Ονομάζομαι Μαρίνα Ακερμάνογλου και είμαι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαρακόπειου Πανεπιστήμιου.

 

Το διάστημα 2010-2011 πραγματοποίησα την πρακτική μου στα Νοσοκομεία “Ασκληπιείο” Βούλας και “Μεταξά” Γενικό Αντικαρκινικό... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου