Δημοσιεύτηκε από ,
23/03/2015 - 8:00pm

Την άνοιξη δημιουργείται το ιδανικότερο περιβάλλον για παρέλαση αλλεργιών. Μικροσκοπικοί κόκκοι γύρης απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, κυρίως μέσω του αέρα, από τα δέντρα, τα ζιζάνια, τα λουλούδια και γενικότερα από όπου υπάρχει ανθοφορία, κάνοντας τη ζωή κάποιων δύσκολη(!) Όσοι υποφέρουν ή απλά ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, την άνοιξη ξεκινά το «τελετουργικό» τους με πρωτιά στα συμπτώματα το φτέρνισμα. Στη συνέχεια ακολουθεί πλήθος συμπτωμάτων όπου κάποιος μπορεί να ταλαιπωρείται σε ένα ή και σε περισσότερα από αυτά όπως κνησμός (φαγούρα), κοκκινίλες και εξανθήματα, κοκκίνισμα ματιών, τσούξιμο ματιών, άσθμα, κλπ..

 

Αν και δεν υπάρχει η μαγική θεραπεία για να σταματήσεις μια κι έξω να ταλαιπωρείσαι από τις αλλεργίες της άνοιξης, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση ή την καταπολέμησή τους, από προφυλάξεις και πράγματα που μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε, την εναλλακτική αντιμετώπιση (ομοιοπαθητική), έως και την φαρμακευτική αγωγή.

 

Τι προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Αν παρομοιάζαμε τις αλλεργίες της άνοιξης με ένα περίστροφο και κάθε κομμάτι του αντιστοιχούσε  σε μία αλλεργιογόνα αιτία, τότε η σκανδάλη σίγουρα θα ήταν η γύρη

 

Όταν η γύρη εισέλθει μέσω της αναπνοής στον οργανισμό κάποιου που είναι αλλεργικός, ή έχει ευαισθησία, τότε ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να δουλεύει ταχύρυθμα.

Γενικότερα η αλλεργία που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ως αποτέλεσμα μια υπερβάλλουσα αντίδραση του οργανισμού. Μια ανοσολογική αντίδραση είναι μια αντίδραση στις ξένες ουσίες που εισάγονται στο σώμα. Ένα αλλεργιογόνο όπως η γύρη, όπου ο οργανισμός την θεωρεί ξένο εισβολέα, ενεργοποιεί μια αλυσίδα αντιδράσεων στο ανοσοποιητικό σύστημα συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη, οι οποίες προκαλούν τα διάφορα συμπτώματα όπως την φαγούρα στο δέρμα, την ρινική καταρροή, το βήχα ή την δύσπνοια.

Αντισώματα που υπό κανονικές συνθήκες εντοπίζουν και καταπολεμούν βακτήρια, ιούς και άλλους οργανισμούς που προκαλούν τις ασθένειες.

 

Τα συμπτώματα της αλλεργίας τείνουν να είναι ιδιαίτερα έντονα σε μέρες με πολύ άνεμο. Ενώ οι βροχερές μέρες προκαλούν μείωση των συμπτωμάτων, καθώς η βροχή ξεπλένει τα αλλεργιογόνα.

 

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Συνήθως οι ανοιξιάτικες αλλεργίες περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως:

  • υγρά και κόκκινα μάτια
  • μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
  • φαγούρα στα μάτια και στη μύτη
  • καταρροή
  • φτάρνισμα
  • κοκκινίλα, εξάνθημα, ή έκζεμα στο δέρμα
  • φαγούρα στο δέρμα
  • οίδημα
  • βήχα
  • δύσπνοια
  • άσθμα

 Το άσθμα είναι από τα σοβαρότερα συμπτώματα καθώς τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν στον οργανισμό μια δυσάρεστη κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί στενεύουν, δυσκολεύοντας την αναπνοή και οδηγώντας σε βήχα, συριγμό και δύσπνοια.

 

Σε ποια άτομα εμφανίζονται αλλεργίες;

Αρχικά, οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνότερα πρωτοεμφανίζονται στα παιδιά , αλλά μπορεί τα συμπτώματα να εκδηλωθούν και για πρώτη φορά σε ένα ενήλικο άτομο.

 

Η κληρονομικότητα είναι επίσης σοβαρή πιθανότητα για να αναπτύξει κάποιος αλλεργία.

Παρόλο που μπορεί να κληρονομήσει κανείς την τάση στο να αναπτύξει αλλεργίες, μπορεί να μην εκδηλώσει ποτέ τα συμπτώματα. Επίσης η κληρονομικότητα δεν ορίζει πάντα τις ίδιες αλλεργίες.

 

Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι το περιβάλλον. Αυτοί που έχουν γενετική τάση στις αλλεργίες χρειάζεται να εκτεθούν σε κάποιο αλλεργιογόνο, προκειμένου να αναπτύξουν αλλεργία.

 

Άλλοι παράγοντες που ενισχύουν αλλεργικές αντιδράσεις είναι επίσης το κάπνισμα, η ρύπανση, οι μολύνσεις, αλλά και οι ορμόνες.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση για το αν κάποιος είναι αλλεργικός;

Αν έχεις παρατηρήσει πως την άνοιξη έχεις έντονη φαγούρα (ιδιαίτερα στα μάτια και τη μύτη) και έντονη καταρροή, τότε θα πρέπει να επισκεφθείς τον ιατρό σου ο οποίος, αν το κρίνει απαραίτητο, θα σε παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο για τις δοκιμές (τεστ αλλεργίας).

Τα πιο συνηθισμένα τεστ για τις αλλεργίες της άνοιξης είναι οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού (Skin Prick tests), κατά τις οποίες γίνεται έγχυση μικρού δείγματος από αραιωμένα αλλεργιογόνα.

Τα δερματικά τεστ δια νυγμού,  έχουν ως σκοπό να ανιχνεύσουν την ύπαρξη ειδικών αντισωμάτων (IgE) , τα οποία αντιδρούν με τις αλλεργιογόνες ουσίες. Αυτά τα IgE αντισώματα είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως επιπεφυκιτίδα, ρινίτιδα και άσθμα.

 

Μια άλλη διαδικασία εντοπισμού αλλεργιών είναι τα εργαστηριακά τεστ για την μέτρηση  ολικών ΙgE στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός σου είναι αυτός που θα σε καθοδηγήσει πλήρως για τη σωστή διάγνωση.

 

Πηγές

Health - US News & World Report

WebMD - Better information. Better health.

MedicineNet - Health and Medical Information

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου