Δημοσιεύτηκε από ,
12/12/2014 - 4:30pm

Έχεις πιάσει συχνά τον εαυτό σου να χάνει κλειδιά, να ξεχνάει ονόματα, λέξεις;… Και αναρωτιούνται οι γύρω σου αν πήρες το «φάρμακό σου» το πρωί; 

Για να μην έχεις «μνήμη χρυσόψαρου» υπάρχουν κάποια tips που μπορείς να εφαρμόσεις και να διατηρήσεις τη μνήμη σου «καθαρή και σε φόρμα!»

 

Μύρισε αρισμαρί και βασιλικό!

Τα αιθέρια έλαια από αρισμαρί (δεντρολίβανο) και ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής των Βήτα κυμάτων του εγκεφάλου.

Τα Βήτα Κύματα χαρακτηρίζουν το είδος της συγκέντρωσης που κατευθύνεται προς τα έξω. Βοηθάνε στην ευαισθητοποίηση των ερεθισμάτων και απομακρύνουν την σύγχυση.

 

Πολλοί άνθρωποι στερούνται την επαρκή δραστηριότητα των Βήτα κυμάτων, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει διανοητικές ή συναισθηματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, διαταραχή έλλειψης προσοχής  και αϋπνία.

 

Ψέκασε λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια σε καθαρό μαντήλι και πάρε μια βαθιά αναπνοή λοιπόν!

 

Πιες περισσότερο καφέ.

Εεε, εντάξει τώρα! Μην αρχίσεις και κατεβάζεις ποσότητες με τον κουβά!!

Πράγματι ο καφές μπορεί να είναι η θαυματουργή κούπα για την οποία τα μνημονικά κύτταρα ζητωκραυγάζουν!

Έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ωστόσο καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο παντού. Όχι παραπάνω από δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Προτίμησε τους φιλτραρισμένους καφέδες, ή τον Ελληνικό (ή Τούρκικο, ή Κυπριακό, ή όπως τον λένε τέλος πάντων!) Και φυσικά απέφυγε τη ζάχαρη. Αντί αυτής, ξεκίνα να «γλυκοκοιτάζεις» την στέβια σε υγρή μορφή, που δεν αλλοιώνει τη γεύση, με μηδέν θερμίδες και απόλυτα φυσική ουσία.

 

Σε φόρμα με σωματική άσκηση.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι με καλή φυσική δραστηριότητα έχουν δυνατότερη μνήμη από αυτούς που…  δείχνουν μια παραπάνω συμπάθεια στον καναπέ τους.

Η σωματική άσκηση φαίνεται να επιβραδύνει ή να αντιστρέφει την πορεία της φυσιολογικής φθοράς του εγκεφάλου.

 

Έχε το σάκχαρο υπό έλεγχο.

Κράτα σε ισορροπία  το σάκχαρό σου και θα διαπιστώσεις σημαντική βελτίωση στη μνήμη σου. 

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology», αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα φαίνεται να παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν δομικές αλλαγές στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη γνώση.

 

Εφοδιάσου με σύμπλεγμα βιταμινών Β και βιταμίνη C

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και για την ψυχική και συναισθηματική ευεξία.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα βρεις στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά, στο φύτρο σιταριού, στις μπανάνες, ρεβύθια, κλπ.

 

Επίσης η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) συμβάλλει στο να διατηρείται ο εγκέφαλος σε εγρήγορση.  Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και επηρεάζει θετικά τη διάθεση.

Ως εκ τούτου λοιπόν η βιταμίνη C βοηθά στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος και στην φυσιολογική ψυχολογική κατάσταση.

Βιταμίνη C θα συναντήσεις σε τρόφιμα όπως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Μάθε  μουσική

Μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο αναπτύσσουμε κινητικές δεξιότητες και ενισχύουμε την ικανότητα του εγκεφάλου στο να επικεντρωθεί και να αναλύσει. Σου φαίνεται παράξενο(;!) Κι όμως έτσι υποστηρίζει μελέτη επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience».

Εξηγούν πως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί συγχρονισμό ανάμεσα στις κινήσεις των χεριών και στα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που δέχεται ο οργανοπαίκτης. Και ότι αυτό ενισχύει τη φυσιολογική ωρίμανση της σχέσης ανάμεσα στις κινητικές δεξιότητες και στις αισθητηριακές περιοχές του εγκεφάλου, δημιουργώντας μια βάση επάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξή της.

 

Πηγές:

Higher glucose levels associated with lower memory and reduced hippocampal microstructure

Physical exercise sharpens the brain

Exercise Builds Your Brain Power

visual meditation

Τhe Journal of Neuroscience

Λέγομαι Χριστίνα Σκαρμούτσου και είμαι απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.

Μου αρέσει να διαβάζω, να “ψαχουλεύω”και να ανακαλύπτω τρόπους που φέρνουν τη φύση πιο κοντά μας, πιο κοντά στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στο τραπέζι μας. Η φύση είναι πηγή δύναμης,... περισσότερα

Προσθήκη νέου σχολίου